De aflossingsvrije hypotheek: de risico’s

De regels rondom het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek zijn in de loop der jaren veranderd. Wij krijgen zelfs regelmatig de vraag of het nog wel mogelijk is om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Ben je geïnteresseerd in een aflossingsvrije hypotheek, dan hebben we goed nieuws: dit is namelijk nog altijd mogelijk. Wél met een aantal mitsen en maren. Hierover meer in dit artikel.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Zoals de naam eigenlijk al zegt: een hypotheek waarbij je niet aflost. Het enige wat je betaalt is de rente. Hierdoor kun je je maandlasten laag houden, maar je bouwt ook geen kapitaal op. Een hypotheek is een lening die je afsluit en een lening moet uiteindelijk toch terugbetaald worden. Bij een aflossingsvrije hypotheek kun je tussendoor ook aflossen,
maar in principe betaal je de volledige lening af bij de verkoop van de woning of aan het einde van de looptijd van de hypotheek.

Is de aflossingsvrije hypotheek voor iedereen aan te raden?

Nee, dat is het niet. Het wordt over het algemeen afgeraden aan starters om deze vorm van hypotheek af te sluiten, zij kunnen namelijk de rente niet aftrekken. Daarnaast kom je niet meer in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie, wat juist voor starters interessant is.

De risico’s van de aflossingsvrije hypotheek

Het klinkt natuurlijk onwijs interessant om op deze manier een hypotheek af te sluiten. Maar er zitten ook risico’s aan vast. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld als je de hypotheek niet kunt aflossen aan het einde van de looptijd, of doordat jouw woning bijvoorbeeld te weinig oplevert om de hypotheek af te lossen? Dan heb je een restschuld.

Een aflossingsvrije hypotheek: kun je deze meenemen?

Ga je verhuizen naar een nieuwe woning en is de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek niet verstreken? Dan mag je deze meenemen. De hypotheek mag alleen niet hoger zijn dan 50% van de waarde van je nieuwe huis. Wanneer je verhuist naar een huis wat meer waard is en wil je daarom de hypotheek verhogen? Voor dit nieuwe deel sluit je een annuïteiten of lineaire hypotheek af mét rente aftrek of een aflossingsvrije hypotheek zonder rente aftrek.

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een aflossingsvrije hypotheek?

Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden bij deze hypotheekvorm. Als je alleen bent of als je partner het huis kan blijven betalen wanneer jouw inkomen wegvalt, is deze verzekering niet nodig. Anders is de overlijdensrisicoverzekering wel aan te raden om af te sluiten.
Oliekan Financiële Diensten adviseert graag of deze hypotheekvorm interessant is voor jouw situatie. Mocht deze vorm toch niet passend zijn voor jouw situatie, dan zijn er ook andere mogelijkheden. Deze nemen wij graag met je door. Neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Oliekan Financiele Diensten

Oliekan Financiele Diensten

Normaal gesproken reactie binnen 4 uur

I will be back soon

Oliekan Financiele Diensten
Begin een gesprek via:
chat