Schadelijke stoffen kunnen door een ongeval, een fout of brand in het milieu terechtkomen en schade toebrengen aan bodem, water en natuur. Als jouw bedrijf milieuschade veroorzaakt ben je verantwoordelijk voor opruimingskosten of saneringskosten. Daarnaast kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade aan zaken.
Elk bedrijf dat met milieugevaarlijke of -belastende stoffen werkt, kan milieuschade veroorzaken. Dit geldt ook voor bedrijven waar na een brand schadelijke deeltjes vrijkomen, bijvoorbeeld als er asbest in de daken zit of zonnepanelen op het terrein staan. Na een brand kunnen er deeltjes ontstaan die door de wind worden verspreid, soms tot kilometers verderop.
Schade aan mens en dier
Als jouw bedrijf milieuverontreiniging veroorzaakt, ben je verantwoordelijk voor het opruimen. Soms kan dit handmatig, maar het kan ook zijn dat schadelijke stoffen of deeltjes in water of bodem terechtkomen. In dat geval kan de gemeente of provincie eisen dat er gesaneerd wordt, wat de kosten flink kan verhogen. Opruimen of saneren is mogelijk niet voldoende; er kan ook schade ontstaan aan mensen, dieren of gewassen. Besmetting met schadelijke stoffen kan zelfs kanker veroorzaken, en grazende dieren kunnen zonnepanelendeeltjes binnenkrijgen, wat leidt tot darm- of maagbloedingen. Ook kan een oogst door verontreiniging worden afgekeurd.
Aansprakelijk of niet?
Als de schade door jouw bedrijf is veroorzaakt, kun je aansprakelijk worden gesteld. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)? Dan is aansprakelijkheid alleen gedekt als er sprake is van zaak- of letselschade door verwijtbaar handelen. Is er bijvoorbeeld brand ontstaan door blikseminslag, dan kun je daar niet voor verantwoordelijk worden gehouden. Als er letsel is, maar er is geen schade aan vee of gewassen, is er ook geen zaakschade.
Zelf getroffen door milieuschade
Het kan ook gebeuren dat milieuschade door een bedrijf in jouw omgeving wordt veroorzaakt en dat jij daar de gevolgen van ondervindt. Misschien heb je directe schade, of moet je jouw bedrijf tijdelijk sluiten. In dat geval lijdt je bedrijfsschade omdat je omzet mist terwijl de kosten doorlopen. Kortom, milieuschade kan complex zijn, en je kunt met verschillende kosten worden geconfronteerd: van opruimings- en saneringskosten tot aansprakelijkheidsclaims en bedrijfsschade.
Hoe kun je je verzekeren?
We nodigen je uit om de risico’s van milieuschade met ons te bespreken. We adviseren je graag over de verzekeringen die in jouw situatie relevant zijn.