Auto uitlenen: schade en verzekering – hoe zit dat?

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Een auto uitlenen aan familie of vrienden is vrij normaal. Maar aan dit vriendelijke gebaar kunnen risico’s kleven. De persoon aan wie je de auto hebt uitgeleend, kan bijvoorbeeld een aanrijding krijgen met schade als gevolg. Jij bent als eigenaar verantwoordelijk voor je auto en alles wat er met je auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor jouw rekening. De verzekeraar behandelt een schadegeval altijd alsof jij zelf achter het stuur zat op het moment van het ongeval, zelfs als je er niet bij was.

Auto uitlenen en je verzekering

Als je een WA-dekking op je autoverzekering hebt en de persoon aan wie je de auto hebt uitgeleend, veroorzaakt een ongeval met een andere verkeersdeelnemer, dan betaalt de verzekeraar alleen de schade van de andere partij. Schade aan jouw eigen auto is niet verzekerd en komt dus voor jouw rekening. Ook de gevolgen van het verlies van schadevrije jaren en je no-claimkorting komen voor jouw rekening, wat ervoor zorgt dat je premie stijgt. Dit is ook het geval als je zelf achter het stuur zit.

Heb je een All Risk-verzekering (ook wel volledig casco verzekering genoemd), dan wordt ook de schade aan jouw eigen auto vergoed. Maar dit zal nadelige gevolgen hebben voor je premie en je schadevrije jaren, net zoals wanneer je zelf rijdt. Dit geldt ook bij letselschade; als er gewonden vallen bij een ongeluk met jouw auto, draait jij of jouw verzekering ook voor de schade op.

Partner of kind achter het stuur

Als de verzekering op jouw naam staat en je partner rijdt er meestal of vaak in, is dat geen probleem, zolang jullie op hetzelfde adres wonen. Je hoeft je partner ook niet als ‘regelmatige bestuurder’ te registreren.

Maar het komt voor dat de auto en verzekering op naam van de ouders staan (vanwege veel schadevrije jaren en dus een lage premie), terwijl jouw zoon of dochter er meestal in rijdt. Dat mag niet zomaar. Je moet je zoon of dochter melden als regelmatige bestuurder van de auto. Als je dat niet doet en jouw kind veroorzaakt schade, loop je het risico dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoedt. Bovendien hanteren de meeste maatschappijen een hoger eigen risico als een jonge bestuurder een ongeluk veroorzaakt.

Regelmatige bestuurder

Een regelmatige bestuurder is elke persoon die je met enige regelmaat in jouw auto laat rijden. Verzekeraars willen deze vooraf geregistreerd hebben vanwege het mogelijke aanvullende risico voor jouw auto. Een bestuurder die net zijn rijbewijs heeft, valt in een andere risicogroep dan een ervaren bestuurder. Meld het dus altijd bij jouw verzekeraar als er sprake is van een regelmatige bestuurder in plaats van alleen af en toe uitlenen.

Wil je meer weten over het melden van een regelmatige bestuurder? Neem dan gerust contact met ons op.

Schade van een uitgeleende auto verhalen op de bestuurder

Voor schade die jouw eigen autoverzekering niet dekt, kun je de rekening neerleggen bij de persoon die jouw auto heeft geleend. Maar bij vrienden onderling kan dat ongemakkelijk aanvoelen. Er zijn ook geen regels die de auto-lener verplichten om de schade te betalen. Bij het auto uitlenen (met jouw toestemming) blijft het risico immers bij jou liggen.

De persoon die jouw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn of haar persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP), omdat schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig niet gedekt is op deze verzekering. Dus als je de rekening bij de auto-lener neerlegt, betaalt hij of zij uit eigen zak.

Maak afspraken bij auto uitlenen

Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, kun je op papier afspraken maken met de persoon aan wie je jouw auto uitleent. Zeker als deze persoon jouw auto regelmatig leent, is dat verstandig. Je kunt afspreken dat hij of zij in geval van schade meebetaalt aan de reparatiekosten en de premieverhoging van jouw autoverzekering. Een aparte dekking of verzekering voor schade tijdens het auto uitlenen bestaat niet.

Ander nieuws

Mockup

Kind op kamers? Vergeet de verzekeringen niet!

Gaat jouw kind binnenkort op kamers? Spannend! Maar wist je dat veel jongeren die uit huis gaan vaak vergeten om belangrijke verzekeringen [...]
Lees meer
Mockup

Misverstanden rondom hypotheekrenteaftrek

Er bestaan de nodige misverstanden rondom de aftrekbaarheid van de rente die je over een hypotheek betaalt. In dit artikel gaan wij in op [...]
Lees meer
Mockup

Eurocross: 'Veel reizigers onderverzekerd'

Volgens alarmcentrale Eurocross is de zomer van 2024 ‘redelijk normaal’ verlopen. Wat wel opvalt, is dat veel meer vakantiegangers niet of [...]
Lees meer