Ben je een schijnzelfstandige?

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

In 2016 werd de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) van kracht. Deze wet moest duidelijk maken of je echt als zzp’er bij een opdrachtgever aan het werk was. Vanwege uitvoeringsproblemen werd de wet echter niet gehandhaafd. Maar nu stopt dit handhavingsmoratorium per 1 januari. Wat zijn de gevolgen voor jou als zzp’er?

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp'ers. Je kunt als schijnzelfstandige worden beschouwd wanneer je als zzp’er wordt ingehuurd, terwijl je lijkt op een werknemer met een arbeidsovereenkomst. De volgende criteria gelden daarbij:

- Je moet het werk zelf uitvoeren. Je mag het niet door iemand anders laten doen.

- Je ontvangt loon. Bijvoorbeeld een vast bedrag per maand, vakantiegeld of doorbetaling bij ziekte.

- Er is een gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever. Die kan bijvoorbeeld bepalen hoe, wanneer, waar en met wie je aan de opdracht werkt, en hoeveel uur of dagen per week je daarmee bezig bent.

Gevolgen van schijnzelfstandigheid

Als de Belastingdienst je als schijnzelfstandige ziet, kan dat grote gevolgen hebben. Je kunt correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen krijgen en de fiscale voordelen van het ondernemerschap verliezen, zoals de zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en mogelijk de startersaftrek. Volgend jaar gebeurt dat niet direct, omdat er een overgangsperiode is waarin je de schijnzelfstandigheid kunt aanpakken.

Nieuwe wet in aantocht

Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet: VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden). In deze wet wordt de gezagsverhouding tussen zelfstandige en opdrachtgever duidelijker geformuleerd dan in de Wet DBA. Centrale vragen zijn: houdt de werkgever toezicht? Geeft de werkgever aanwijzingen over hoe het werk gedaan moet worden? Is het werk onderdeel van de organisatie? En is het logisch dat iemand niet als werknemer met een arbeidsovereenkomst werkt, bijvoorbeeld omdat diegene voor eigen rekening en risico werkt? Daarnaast wordt er een bruto-uurloon van 33 euro ingevoerd. De Raad van State moet nog advies uitbrengen over de wet VBAR, en daarna moeten de Eerste en Tweede Kamer erover stemmen. De wet zal op zijn vroegst op 1 januari 2026 ingaan.

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Hoe kun je als zzp’er schijnzelfstandigheid voorkomen? Controleer eerst of de Belastingdienst je echt beschouwt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Bespreek met je opdrachtgever(s) of de Belastingdienst je misschien als schijnzelfstandige ziet. Wat moeten jij en je opdrachtgever veranderen? Zorg ervoor dat je meerdere opdrachtgevers per jaar hebt en minder dan 70% van je tijd aan één opdrachtgever besteedt. Omdat er een minimumtarief gaat gelden, is het goed om je uurtarief op ten minste 33 euro te zetten. Werk bovendien met een Modelovereenkomst zonder werkgeversgezag, oftewel een Overeenkomst van opdracht.

Neem ondernemerschap serieus

Als je ondernemer bent voor de Belastingdienst, betekent dat dat je ondernemersrisico’s loopt. Bespreek met ons welke risico’s dat zijn en hoe je daarmee omgaat. Kunt je schadeposten financieel zelf opvangen, of is het beter om bepaalde zaken te verzekeren? Hoe bescherm je je inkomen bij arbeidsongeschiktheid? En hoe bouw je pensioen op? Neem je ondernemerschap serieus en neem contact met ons op voor verzekeringsadvies.

Ander nieuws

Mockup

Kind op kamers? Vergeet de verzekeringen niet!

Gaat jouw kind binnenkort op kamers? Spannend! Maar wist je dat veel jongeren die uit huis gaan vaak vergeten om belangrijke verzekeringen [...]
Lees meer
Mockup

Misverstanden rondom hypotheekrenteaftrek

Er bestaan de nodige misverstanden rondom de aftrekbaarheid van de rente die je over een hypotheek betaalt. In dit artikel gaan wij in op [...]
Lees meer
Mockup

Eurocross: 'Veel reizigers onderverzekerd'

Volgens alarmcentrale Eurocross is de zomer van 2024 ‘redelijk normaal’ verlopen. Wat wel opvalt, is dat veel meer vakantiegangers niet of [...]
Lees meer