Per 1 januari strengere regels voor milieuzones

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

In een aantal Nederlandse steden zijn milieuzones ingevoerd, waar bepaalde voertuigen niet welkom zijn. Vanaf 2025 worden de regels voor deze milieuzones strenger. Hoe is de situatie nu, wat verandert er, en wat zijn de gevolgen voor jou als zakelijke rijder?

Op dit moment hebben 15 Nederlandse gemeenten een milieuzone voor dieselvrachtauto’s. Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben bovendien een milieuzone voor personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. Er zijn twee verschillende milieuzones: auto’s met emissieklasse 0, 1 of 2 mogen niet in de gele milieuzone komen. In de groene milieuzones moeten personen- of bestelauto’s die op diesel rijden zelfs een emissieklasse hoger dan 4 hebben. De emissieklasse is een cijfer dat aangeeft hoe schoon jouw voertuig is; hoe hoger het cijfer, hoe schoner je voertuig.

Toegang tot zero emissiezones?

Zolang de milieuzones alleen van toepassing zijn op vrachtwagens of in plaatsen waar je niet werkt, heb je misschien niet nagedacht over de emissieklasse van jouw bestelauto. Maar vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones strenger. Je personen- of bestelauto moet dan minimaal emissieklasse vijf of zes hebben. Anders mag je, tenzij je ontheffing hebt, de milieuzones niet in. Bovendien voeren ongeveer 30 steden een zero emissiezone in voor bestelauto’s en vrachtwagens (niet voor personenauto’s). Er geldt wel een overgangsperiode voor verschillende voertuigen. Met welke auto mag je na 1 januari 2025 nog een zero emissie (ZE) zone in?

De site van de KVK biedt meer informatie hierover en een handig overzicht van de regels die van toepassing zijn op welke bestelbus of vrachtwagen.

Overstappen naar elektrisch rijden?

Is jouw bedrijf actief in de steden die volgend jaar een zero-emissiezone gaan invoeren? Ga dan na of je je wagenpark moet aanpassen door over te stappen naar elektrisch rijden. De SEBA-subsidie maakt de aanschaf voordeliger, maar let op! Deze subsidieregeling is alleen nog beschikbaar in 2024. Koop de elektrische auto dus dit jaar nog.

Een nieuwe bedrijfsauto vraagt om een nieuwe verzekeringspolis, en die ziet er bovendien voor elektrische auto’s anders uit. Het is goed om je daar in te verdiepen. Wij helpen je daarbij en informeren en adviseren je over de verzekering die past bij jouw nieuwe wagenpark en bij jouw wensen.

Ander nieuws

Mockup

Kind op kamers? Vergeet de verzekeringen niet!

Gaat jouw kind binnenkort op kamers? Spannend! Maar wist je dat veel jongeren die uit huis gaan vaak vergeten om belangrijke verzekeringen [...]
Lees meer
Mockup

Misverstanden rondom hypotheekrenteaftrek

Er bestaan de nodige misverstanden rondom de aftrekbaarheid van de rente die je over een hypotheek betaalt. In dit artikel gaan wij in op [...]
Lees meer
Mockup

Eurocross: 'Veel reizigers onderverzekerd'

Volgens alarmcentrale Eurocross is de zomer van 2024 ‘redelijk normaal’ verlopen. Wat wel opvalt, is dat veel meer vakantiegangers niet of [...]
Lees meer