Stagiair aannemen. Waar moet je aan denken?

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Een stagiair aannemen kan aantrekkelijk zijn. Je medewerkers kunnen wel wat extra handen gebruiken, en je hoeft geen reële arbeidsbeloning te betalen. Maar bij het aanbieden van een stageplek komen ook verplichtingen kijken, en worden bepaalde risico’s groter.

Je kunt om verschillende redenen stagiairs inzetten in je bedrijf. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar personeel; een stagiair werkt immers direct mee. Bovendien wordt hij in je bedrijf opgeleid, en kun je eenvoudig beoordelen of je hem een arbeidscontract wilt aanbieden. Als de stage hem bevalt, zal hij die ervaring ook delen met zijn medestudenten, waardoor andere jonge mensen ook geïnteresseerd raken in jouw bedrijf.

Beloning en premies
Een stagiair aannemen lijkt financieel voordelig. Je bent niet wettelijk verplicht om een stagevergoeding te geven, behalve als dat in jouw cao staat. Betaal je wel een stagevergoeding, dan is de stagiair verzekerd voor de Ziektewet en de Wajong. Je hoeft echter geen premies voor werknemersverzekeringen te betalen. Als de stagiair zich tijdens de stage afmeldt wegens ziekte, ben je niet verplicht de stagevergoeding door te betalen. Het is belangrijk om alle afspraken goed vast te leggen in een duidelijke stageovereenkomst.

Stage begeleiden
Werken met stagiairs kan dus voordelen opleveren. Maar er zijn ook andere zaken om aan te denken. De stage is een onderdeel van een opleiding, en de stagiair is bij jou om praktijkervaring op te doen en bepaalde vaardigheden te leren. Je moet ervoor zorgen dat zijn werk aansluit op zijn opleiding. Daarnaast moet een stagiair intensief begeleid worden en onder toezicht werken. Wie neemt de begeleiding op zich, hoeveel tijd kost dat, en wat zijn de kosten?

Erkend leerbedrijf
Kun je zomaar een stagiair aannemen? Ja, voor hbo- of wo-studenten is dat mogelijk; zij kunnen zelf solliciteren naar een stageplek. Maar als je een mbo-leerling wilt laten stagelopen, moet je een erkend leerbedrijf zijn. De erkenning vraag je aan bij de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Misschien kom je dan ook in aanmerking voor subsidies en fondsen.

Veiligheid voorop
Je bent verantwoordelijk voor een veilige werkvloer, ook voor stagiairs. Dit verdient extra aandacht, omdat stagiairs vaak onervaren en jong zijn en risico’s niet altijd zien die voor anderen duidelijk zijn. Heldere instructies en professioneel toezicht zijn essentieel. Houd er rekening mee dat sommige werkzaamheden verboden zijn voor jongeren onder de 18 jaar, zoals gevaarlijk of schadelijk werk. Ook de werktijden moeten passen bij hun leeftijd. Pas je RI&E aan als je met stagiairs gaat werken.

Stagiair en verzekeringen
Een stagiair kan, net als andere medewerkers, schade veroorzaken aan anderen. Wij kijken graag na of dat verzekerd is op jouw aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Hoe zijn de voertuigen, machines en gereedschappen verzekerd waarmee je stagiair werkt? Onervaren handen vergroten het risico op schade. Daarnaast zijn er verzekeringen waar je stagiair onder kan vallen, zoals de zakelijke reisverzekering en de collectieve ongevallenverzekering. Wil je stagiairs inzetten? Bespreek dan met ons welke verzekeringen daarop afgestemd moeten worden.

Ander nieuws

Mockup

Kind op kamers? Vergeet de verzekeringen niet!

Gaat jouw kind binnenkort op kamers? Spannend! Maar wist je dat veel jongeren die uit huis gaan vaak vergeten om belangrijke verzekeringen [...]
Lees meer
Mockup

Misverstanden rondom hypotheekrenteaftrek

Er bestaan de nodige misverstanden rondom de aftrekbaarheid van de rente die je over een hypotheek betaalt. In dit artikel gaan wij in op [...]
Lees meer
Mockup

Eurocross: 'Veel reizigers onderverzekerd'

Volgens alarmcentrale Eurocross is de zomer van 2024 ‘redelijk normaal’ verlopen. Wat wel opvalt, is dat veel meer vakantiegangers niet of [...]
Lees meer