Een huis kopen met hulp van je ouders

Met de stijgende huizenprijzen is het voor starters steeds lastiger om een hypotheek te krijgen. Eigen geld hebben is steeds belangrijker geworden. Voor starters op de huizenmarkt is dat een grote uitdaging. Maar ook voor starters zijn er mogelijkheden om alsnog een hypotheek te bemachtigen. Heb je er weleens over nagedacht dat je (schoon)ouders je kunnen bijstaan? Op welke manieren je ouders kunnen helpen, lichten wij in dit blog toe.

Belastingvrije schenking ouders voor aankoop huis

De eerste mogelijkheid is het ontvangen van een belastingvrije schenking van je ouders voor de aankoop van jouw woning. Ben jij of is je fiscale partner tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan is het mogelijk om eenmalig een belastingvrije schenking te ontvangen. Dat betekent dat je vrijgesteld wordt voor het betalen van belasting over de schenking.Gebruik je deze schenking voor de aankoop van een woning? Dan ligt het belastingvrije bedrag nog een stuk hoger. 

Geld lenen van je ouders voor jouw hypotheek

Een tweede mogelijkheid is om een lening te ontvangen van je (schoon)ouders of andere personen. (Schoon)ouders verstrekken dan dus de hypotheek. Afspraken maken is voor dit soort situaties wel belangrijk. Deze afspraken vast laten leggen bij de notaris is niet verplicht, maar wel aan te raden. 

Als je wilt dat de rente fiscaal aftrekbaar is, zal de lening wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.

Laat je ouders garant staan door mee te laten tekenen

De derde optie is om je (schoon)ouders garant te laten staan voor de aflossingsplicht. Zij kunnen meetekenen bij jouw hypotheek. Zelf blijf je als eerste verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Maar je (schoon)ouders worden voor de hele lening aansprakelijk. De bank kan een beroep op hen doen, wanneer je de rente en eventuele aflossing niet (meer) kunt betalen.

Laat je ouders garant staan door mee te laten tekenen

In veel gemeenten zijn startersleningen verkrijgbaar. Het verschilt een beetje per gemeente, maar over het algemeen kan je een bedrag lenen van circa € 30.000,-. Deze lening heeft geen invloed op wat je maximaal bij een bank aan hypotheek kan krijgen. Op basis van je inkomen kan je een bepaald maximum aan hypotheek krijgen, maar deze lening komt daar dus nog bovenop. Dit maakt het mogelijk dat je toch net wel die ene leuke woning kunt kopen. Er zitten wel bepaalde voorwaarden aan waaraan je moet voldoen. Voor die voorwaarden kun je bij ons terecht, maar er is ook veel informatie te vinden op de site van de betreffende gemeente.

Ook als starter zijn er meer mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek dan van tevoren wordt gedacht. Oliekan Financiële Diensten vergelijkt verschillende hypotheken met elkaar en adviseert de beste hypotheek voor jouw situatie. Een passende hypotheek gevonden? Natuurlijk sluiten wij hem ook voor je af. Neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Oliekan Financiele Diensten

Oliekan Financiele Diensten

Normaal gesproken reactie binnen 4 uur

I will be back soon

Oliekan Financiele Diensten
Begin een gesprek via:
chat