Hypotheek voor ouderen: is dat nog mogelijk?

Wij krijgen regelmatig de vraag van 55 plussers hoe moeilijk het is om een hypotheek af te sluiten. Als 55-plusser zijn er vaak andere wensen en vragen omtrent een hypotheek dan bij jongere woningbezitters. Is het nog wel mogelijk om een hypotheek af te sluiten of te verhogen? Wat is er mogelijk met de overwaarde van het huis? De antwoorden op deze vragen zijn vaak anders dan dat er van tevoren verwacht wordt, in positieve zin. In dit blogartikel gaan we daar verder op in.

Oorzaak van zorgen omtrent hypotheken onder ouderen

In de laatste jaren is er veel veranderd bij het afsluiten van hypotheken voor ouderen. Zo is de rente nog maar 30 jaar aftrekbaar. Om de renteaftrek te behouden moet er ook worden afgelost bij een nieuwe hypotheek en dient de overwaarde van een verkochte woning te worden gebruikt voor een volgende woning. Veel mensen denken ook dat ze geen hypotheek meer kunnen krijgen, omdat ze inmiddels “te oud” zijn. Al ben je inmiddels 83 kun je nog steeds voor 30 jaar een hypotheek afsluiten!

Ben je inmiddels met pensioen of ga je binnen 10 jaar met pensioen? Hypotheekverstrekkers zijn dan strenger met de inkomenseis bij het afsluiten of verhogen van een hypotheek. Zij houden namelijk dan al rekening met het (toekomstige) pensioeninkomen.

Hypotheek met pensioeninkomen

Het pensioeninkomen is eigenlijk de meest zekere inkomensbron die er is. Deze ontvang je gegarandeerd de rest van je leven. Ondanks dat het pensioeninkomen vaak lager is dan het inkomen dat je ontving toen je nog werkzaam was, betaal je ook minder belasting.

Tegenwoordig rekent elke hypotheekverstrekker op dezelfde manier uit hoeveel je maximaal kunt lenen, de zogenoemde GHF-norm. Uit deze norm blijkt dat gepensioneerden juist meer kunnen lenen dan mensen met hetzelfde inkomen die nog niet gepensioneerd zijn.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar de werkelijke maandlasten. Ook dat maakt het mogelijk om een hogere, en verantwoorde hypotheek af te sluiten op basis van het pensioeninkomen.

Wat is er mogelijk met de overwaarde op het huis?

“Mijn huis is meer waard dan mijn hypotheek”, komt je dat bekend voor? Het komt vaak voor dat er een flinke overwaarde is op het huis. Heb je nog wensen om te verbouwen? Of misschien wil je het liefste je inkomen daarmee aanvullen. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Heb je weleens gehoord van een aflossingsvrije hypotheek of de opeethypotheek? Deze laatste is speciaal voor senioren opgezet. Het is wel belangrijk om je hierover goed te laten adviseren.

Oliekan Financiële Diensten heeft ruime ervaring als hypotheekadviseur en kijkt per situatie wat de mogelijkheden zijn. Uit dit artikel blijkt dat het ook voor ouderen goed mogelijk is om een hypotheek af te sluiten. Benieuwd wat er voor jou mogelijk is? Neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Oliekan Financiele Diensten

Oliekan Financiele Diensten

Normaal gesproken reactie binnen 4 uur

I will be back soon

Oliekan Financiele Diensten
Begin een gesprek via:
chat