Wat is een opstalverzekering?

Wanneer je een huis gaat kopen, heb je een opstalverzekering nodig. Deze verzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Het zorgt ervoor dat je woning verzekerd is tegen schade. Dit artikel geeft antwoord op de vraag of deze verzekering verplicht is, tegen welke schade je verzekerd bent en wat voor een schade er over het algemeen onder de opstalverzekering valt.

Is een opstalverzekering verplicht?

De opstalverzekering is in principe niet verplicht. Maar als je een hypotheek op de woning hebt, wordt de verzekering vanuit de hypotheekverstrekker wel verplicht. Deze dien je dan in te laten gaan op het moment dat je huis opgeleverd of overgedragen wordt. Is een opstalverzekering enkel aan te raden als je een huis koopt? Het antwoord op deze vraag is: nee, het is ook verstandig om deze verzekering af te sluiten als je in een huurwoning woont. De verhuurder heeft de woning vaak wel verzekerd, maar alle verbeteringen die je zelf hebt aangebracht vallen niet onder deze verzekering. Vaak is het ook mogelijk om de woningverbeteringen onder de inboedelverzekering onder te brengen en dan is de opstalverzekering niet nodig. Ben je eigenaar van een appartement? Dan is de opstalverzekering vaak geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VVE). Let daarbij wel op dat de verbeteringen die je zelf aan de woning hebt gedaan daar meestal niet onder vallen, net als bij de huurwoning.

Wat wordt er verzekerd bij de opstalverzekering?

Het is al eerder benoemd: met een opstalverzekering verzeker je jouw woning tegen schade. Schade is een breed begrip, welke schade valt daar dan onder? Het gaat in ieder geval om schade door brand, storm en inbraak. Het is afhankelijk van de dekking welk bedrag uiteindelijk wordt uitgekeerd. Het is daarom van belang dat je je goed laat adviseren en informeren.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel. De schade kan veroorzaakt worden door bepaalde gebeurtenissen waardoor de verzekeraar de schade niet zal uitkeren. Ook dat verschilt per verzekeraar. Over het algemeen wordt schade door een aardbeving, vulkanische uitbarsting, atoomkernreactie, verzakking (door gaswinning of droogte), overstroming of (burger)oorlog (catastroferisico) niet uitgekeerd.

Wat valt er onder een opstalverzekering?

Jouw woning en alle onroerende goederen die bij de woning horen: de schuur, de schutting, leidingen, zonnepanelen, centrale verwarming en sanitair is onderdeel van de opstal. Vaak kun je ervoor kiezen om ook het glas en de fundering mee te verzekeren.

Heb ik ook nog een inboedelverzekering nodig?

Vaak wordt de inboedelverzekering gecombineerd met de opstalverzekering. Maar wat is het verschil tussen deze verzekeringen? Met de opstalverzekering is alles wat vast zit aan de woning verzekerd, denk dan aan de regenpijp, de schuur of het dak. Met de inboedelverzekering worden de losse spullen in jouw woning verzekerd, zoals de meubels, je kleding en de televisie.

Oliekan staat bekend om de persoonlijke benadering. Elke situatie is weer anders. Ons advies baseren wij op jouw persoonlijke situatie. Heb jij advies nodig over jouw opstalverzekering/woonhuisverzekering? 

Deel dit bericht

Deel dit bericht

Oliekan Financiele Diensten

Oliekan Financiele Diensten

Normaal gesproken reactie binnen 4 uur

I will be back soon

Oliekan Financiele Diensten
Begin een gesprek via:
chat